De CSRD is een Europese wet die bedrijven verplicht om meer informatie te geven over hun impact op mensen, milieu en maatschappij. Maar wat betekent dit precies voor jouw organisatie? En hoe krijg jij hier als HR-professional mee te maken? In deze blog nemen we je mee in de wereld van CSRD en lees je hoe de Trust Index kan helpen bij de CSRD-rapportage.
We beginnen bij het begin. Wat betekenen ESG, CSRD en ESRS eigenlijk? En hoe hangen deze begrippen met elkaar samen?
ESG staat voor 3 belangrijke onderwerpen waarop bedrijven worden beoordeeld:
ESG helpt bedrijven om hun prestaties op duurzaamheid te meten en verbeteren. Investeerders gebruiken ESG vaak om te zien hoe duurzaam een bedrijf is.
De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een Europese richtlijn. Deze richtlijn verplicht bedrijven om transparanter te zijn over hun impact op mens, milieu en maatschappij. Volgens deze richtlijn moeten bedrijven uitgebreid inzicht geven in hun strategie en beleid rondom ESG in een duurzaamheidsverslag. De CSRD maakt rapportage over duurzaamheid verplicht, terwijl ESG vooral vrijwillig was.
De CSRD wordt in stappen ingevoerd:
Vanaf 2024: grote banken en beursgenoteerde bedrijven met meer dan 500 medewerkers.
Vanaf 2025: grote bedrijven die aan twee van deze drie criteria voldoen:
Meer dan 250 medewerkers
Een omzet van €40 miljoen
Een balanstotaal van €20 miljoen
Vanaf 2026: kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven, kleine banken en kleine verzekeraars.
De ESRS (European Sustainability Reporting Standards) zijn richtlijnen die bepalen hoe bedrijven moeten rapporteren volgens de CSRD.
Er zijn 12 standaarden binnen de ESRS:
2 algemene standaarden. Deze standaarden vormen de basis voor het duurzaamheidsverslag en bevatten de 'spelregels' en openbaarmakingsvereisten.
10 thematische standaarden. Deze gaan over specifieke onderwerpen binnen ESG.
Bedrijven moeten ook rapporteren over onderwerpen die belangrijk zijn voor hun bedrijf en de maatschappij. De ESRS is dus een soort 'spelregelboek' voor rapportage volgens de CSRD.
De termen ESG, CSRD en ESRS horen bij elkaar:
ESG gaat over wat bedrijven doen op het gebied van duurzaamheid.
CSRD is de Europese wet die bedrijven verplicht om hierover te rapporteren.
ESRS beschrijft hoe bedrijven dit precies moeten doen.
Je weet nu wat ESG, CSRD en ESRS betekenen. Maar hoe krijg jij hier als HR-professional mee te maken?
Als we inzoomen op de ESRS-standaarden, dan zien we dat S1 het meest relevant is voor HR-professionals. Deze standaard gaat namelijk over het sociale beleid van bedrijven en hoe ze met hun medewerkers omgaan. Volgens ESRS S1 moeten bedrijven rapporteren over:
Arbeidsomstandigheden
Diversiteit en gelijke kansen
Ontwikkelingsmogelijkheden
Medewerkersbetrokkenheid
Respect voor mensenrechten
Ook moeten bedrijven cijfers rapporteren, zoals het aantal medewerkers, het percentage fulltime en parttime contracten en verloopcijfers. Bovendien zijn bedrijven verplicht om feedback op te halen onder hun medewerkers, bijvoorbeeld door middel van een medewerkersonderzoek.
Volgens ESRS S1 is het dus verplicht om een procedure te hebben waarmee medewerkers hun klachten of zorgen kunnen uiten, bijvoorbeeld over arbeidsomstandigheden, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag.
Bedrijven moeten niet alleen een procedure hebben, maar ook aantonen dat deze procedure effectief, betrouwbaar en eerlijk is. Dit betekent dat ze transparant moeten zijn over de werking ervan, inclusief de behandeling, opvolging, en preventieve acties op basis van ontvangen klachten. Deze procedure moet bijdragen aan een veilige werkomgeving waar werknemers zich gehoord en beschermd voelen.
De Trust Index (het medewerkersonderzoek van Great Place To Work) is een betrouwbaar en effectief instrument om aan te tonen dat je een feedbackprocedure hebt. Bovendien verzamel je met de Trust Index al een groot deel van de gegevens die je moet rapporteren volgens ESRS S1. Twee vliegen in één klap, dus!
De Trust Index is niet alleen relevant in het kader van de nieuwe Europese wetgeving. Het is ook een middel om de cultuur in jouw organisatie te meten en te verbeteren.
Als je kiest voor de Trust Index, dan levert dat het volgende op:
Basis voor CSRD-rapportage. Met de Trust Index verzamel je een deel van de relevante gegevens die je volgens de ESRS S1 moet rapporteren.
Inzicht in cultuur. De Trust Index vertelt je wat volgens jouw medewerkers goed gaat en wat beter kan. Zo kun je gericht werken aan een betere organisatiecultuur.
Erkenning als goede werkgever. Bij een score van 70% op de Trust Index, maak je kans op certificering én een plek op de lijst van Best Workplaces. Dit draagt weer bij aan een sterker werkgeversmerk, wat gelet op de krapte op de arbeidsmarkt belangrijker is dan ooit.