Wat is inclusiviteit?
Inclusiviteit (of inclusie) is een term die iets zegt over een samenleving. In een inclusieve samenleving heeft iedereen gelijke rechten en plichten en kan iedereen volwaardig meedoen aan het maatschappelijk leven.
Inclusie is het tegenovergestelde van exclusie, waarbij bepaalde groepen in de samenleving worden buitengesloten.
Inclusiviteit op de werkvloer
Niet alleen in de samenleving, maar ook in organisaties hoor je de term ‘inclusie’ steeds vaker voorbij komen. Inclusiviteit op de werkvloer betekent dat iedereen zich welkom, gerespecteerd en gewaardeerd voelt, ongeacht wie je bent of wat je doet in een organisatie.
In een inclusieve organisatie:
-
Mag iedereen zichzelf zijn
-
Kan iedereen een bijdrage leveren
-
Worden verschillen tussen medewerkers gewaardeerd en ingezet
-
Krijgt iedereen gelijke kansen
-
Wordt ieders potentieel maximaal benut
Waarom is inclusiviteit belangrijk?
Diversiteit wordt vaak in één adem genoemd met inclusiviteit. En dat is niet zonder reden.
Diversiteit gaat over de onderlinge verschillen tussen medewerkers. Bijvoorbeeld in termen van leeftijd, genderidentiteit, afkomst, opleidingsniveau en seksuele geaardheid. Inclusie gaat over de mate waarin de ideeën, kennis en standpunten van verschillende groepen medewerkers gezien, gewaardeerd én ingezet worden in een organisatie.
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de voordelen van diversiteit. Diverse teams zijn bijvoorbeeld creatiever, innovatiever en beter in het oplossen van problemen. Maar die voordelen gaan alleen op als iedereen in een team mag meedoen. Met andere woorden: zonder inclusiviteit heb je als organisatie niets aan diversiteit.
Diversiteit en inclusie vormen dus samen een tweetrapsraket. Eerst haal je diversiteit in huis, en daarna zet je inclusie in om het beste uit iedereen te halen. Alleen dan kan diversiteit bijdragen aan het succes van jouw organisatie.
5 voorbeelden van inclusie op werk
Inclusiviteit op werk kan verschillende vormen aannemen. De gemene deler is dat alle initiatieven ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in een organisatie.
We geven een paar voorbeelden:
-
Medewerkers krijgen de mogelijkheid om thuis te werken en mogen zelf hun werktijden bepalen, zodat ze hun werk makkelijker kunnen combineren met zorgtaken.
-
Het kantoorgebouw is fysiek toegankelijk voor mensen in een rolstoel en hulphonden zijn welkom.
-
Tijdens de lunch wordt aan iedereen gedacht: er zijn bijvoorbeeld genoeg plantaardige en halal opties.
-
Er zijn ruimtes voor medewerkers die minder goed tegen geluid, drukte en andere prikkels kunnen.
-
Medewerkers mogen kiezen of ze liever met kerst, Eid-al-Fitr of Keti Koti vrij willen zijn.
Word ook een great place to work For All
Wat maakt een organisatie succesvol? Het antwoord is simpeler dan je denkt. Al meer dan 30 jaar weten we dat succesvolle organisaties hoog scoren op vertrouwen, trots en plezier voor iedereen.
In een great place to work hebben medewerkers vertrouwen in hun leiders, zijn ze trots op hun werk en hebben ze plezier met hun collega’s. Die ervaring geldt voor elke medewerker, ongeacht wie hij of zij is en wat hij of zij doet in de organisatie. Want For All betekent voor iedereen.
Organisaties die een great place to work For All zijn, halen het beste uit iedereen. En dat is nodig om het volle potentieel van je organisatie te realiseren.
De Trust Index is het enige medewerkersonderzoek ter wereld dat vertelt hoe organisaties scoren op vertrouwen, trots en plezier. Het laat ook zien hoe verschillende afdelingen, teams en demografische groepen scoren op deze thema’s. Zo krijg je een betrouwbaar beeld van wat goed gaat en waar nog winst valt te behalen in termen van inclusie.
Maak kennis met de Trust Index
Download de gratis whitepaper en ontdek wat de Trust Index voor jouw organisatie kan opleveren.
Download de whitepaper