Dit jaar onthult Great Place to Work voor het eerst de European Workforce Study 2025. Een gigantisch en grensverleggend onderzoek naar werkcultuur en leiderschap in Europa. Het dient als een perfecte spiegel waarin je je organisatie naast die van anderen in Europa legt. Alles met de grote hamvraag in het achterhoofd: wat maakt dat medewerkers écht floreren op de werkvloer?
In deze reeks blogs houden we alle bevindingen tegen het licht om hier een antwoord op te vinden. In dit eerste deel komen de uitdagingen aan bod die de effectiviteit van je medewerkers in de weg staan. Want pas als je de obstakels op de weg ziet, kan je bijsturen.
De European Workforce Study is een grootschalig onderzoek van alle Europese kantoren van Great Place to Work waarin we de staat van werkcultuur en leiderschap in Europa in kaart brengen. Dit onderzoek is gebaseerd op bijna 25.000 medewerkers uit negentien verschillende landen, en meerdere sectoren, binnen Europa. De European Workforce Study 2025 biedt diepgaande inzichten in wat medewerkers motiveert, hoe organisaties kunnen inspelen op de behoeften van hun medewerkers en welke factoren bepalend zijn voor productiviteit en betrokkenheid.
Het doel? Organisaties en leiders de handvatten geven waarmee zij een werkomgeving creëren waarin medewerkers niet alleen goed presteren, maar zich ook gewaardeerd, gehoord en geïnspireerd voelen.
Een productieve workforce begint bij tevreden medewerkers. Wanneer mensen zich gewaardeerd, betrokken en gemotiveerd voelen, presteren ze namelijk op hun best. Toch laat het onderzoek zien dat veel Europese organisaties worstelen met lage medewerkerstevredenheid en een hoge verloopintentie. Vooral jongere medewerkers (18-34 jaar) zoeken actief naar nieuwe kansen, vaak omdat ze zich niet voldoende gehoord of gewaardeerd voelen. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Portugal ervaren deze uitdaging het sterkst. Dit is een duidelijk signaal dat organisaties hun medewerkers meer centraal moeten stellen. Het begrijpen van de behoeften van medewerkers draagt namelijk bij aan hun tevredenheid en behoud.
Goed leiderschap is de basis van elke succesvolle organisatie. Maar wat als leiders niet in contact staan met hun medewerkers? Het onderzoek toont een duidelijke ‘proximity gap’ aan: veel leiders overschatten hun eigen effectiviteit en hebben een ander beeld van de organisatiecultuur dan hun medewerkers. Dit gebrek aan afstemming leidt tot verlies van vertrouwen en een verminderde medewerkersbetrokkenheid. Medewerkers verwachten erkenning, een luisterend oor en hebben behoefte aan oprechte betrokkenheid. Als dit vanuit het leiderschap niet gebeurt, en niet op één lijn zitten met hun medewerkers, ontstaat er frictie die ten koste gaat van motivatie en prestaties.
Innovatieve technologieën en tools spelen een steeds grotere rol op de werkvloer. Met name het gebruik van Artificial Intelligence (AI) heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Toch blijkt dat slechts 25 procent van de organisaties actief investeert in AI-tools. Medewerkers staan open voor innovatie, maar vaak ontbreekt de infrastructuur of ondersteuning om deze technologie optimaal te benutten. Nog zorgwekkender is het feit dat senior leiders vaker denken dat hun organisatie AI-ready is dan hun medewerkers. Zonde! Des te efficiënter je organisatie is, des te productiever je medewerkers zijn.
Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn tegenwoordig geen mooie extra’s meer, maar vormen de kern van een toekomstbestendige organisatie. Toch ervaart slechts 48 procent van de medewerkers dat hun organisatie écht positieve impact heeft op milieu en maatschappij. Leiders overschatten de effectiviteit van hun ESG-beleid nog te vaak, terwijl medewerkers het gevoel hebben dat deze initiatieven onvoldoende zichtbaar of concreet zijn. Een sterke ESG-strategie werkt alleen als medewerkers zich ermee verbonden voelen. Daarom is het essentieel om de kloof tussen leiderschap en medewerkers te dichten. Duurzaamheid mag geen loze belofte of PR-middel zijn, maar moet uitgroeien tot een gedeelde missie die geloofwaardig en tastbaar is. Want wanneer medewerkers zien én voelen dat hun organisatie de wereld daadwerkelijk beter maakt, ontstaat er echte betrokkenheid.
Remote werken is steeds populairder geworden en we zien een grote toename aan medewerkers die het fijn vinden om zowel thuis als op kantoor te werken. Het hybride werken biedt medewerkers de kans om productiever, gelukkiger en innovatiever te zijn. Toch blijkt uit het onderzoek dat niet elke organisatie deze mogelijkheid aanbiedt. Hoewel meer dan de helft van de organisaties dit wel toestaat (57 procent), valt er nog aardig wat winst te behalen. Medewerkers hebben in steeds grotere mate behoefte aan autonomie en vertrouwen – en organisaties die hierin meegaan, profiteren van een hogere betrokkenheid, innovatiekracht en productiviteit. De vraag is niet óf hybride werken blijft, maar hoe organisaties zich hierop aanpassen.
De organisaties die morgen succesvol zijn, zijn de organisaties die vandaag in beweging komen. Zij die deze uitdagingen niet alleen herkennen, maar ze ook omarmen als kansen om te groeien. Het zijn organisaties met sterk en mensgericht leiderschap, een cultuur van vertrouwen en innovatie, en een oprechte toewijding aan duurzaamheid en flexibiliteit. Organisaties die beseffen dat deze eigenschappen geen luxe zijn, maar de sleutel tot een gelukkige en productieve workforce. Want wanneer medewerkers zich gewaardeerd, geïnspireerd en ondersteund voelen, komen ze tot hun volste recht – en dat is waar échte vooruitgang begint. De toekomst van werk ligt niet aan de horizon; maar begint hier. Nu. Vandaag.