Blog | Great Place To Work

Zweethanden - Column Marieke | Great Place To Work

Geschreven door Marieke Hoogenberg | 17-10-24 11:36

Een column van Marieke Hoogenberg, Culture & Leadership Consultant bij Great Place To Work.

Ik ken ze maar al te goed.  

In mijn werk met leiders en teams heb ik ze regelmatig.

Het zijn mijn raadgevers geworden.

Als ik zweethanden krijg, weet ik dat we op een punt zijn aangekomen waar ik het verschil voor ze kan maken. Ik ben het “the moment that matters” gaan noemen. Het zijn díe momenten waarbij ik mijn positie en relatie riskeer, de wrijving en het schuren op zoek om écht bij te kunnen dragen aan hun ontwikkeling. Het zijn ook die momenten waarop het ook verleidelijk is om mijn mond te houden, om het moment te laten passeren, om me aan te passen en even goede vrienden te blijven. En dat ik dan achteraf in de auto mezelf op mijn kop geef. Shit… ik had toen iets moeten zeggen of ingrijpen. Maar ik deed het niet.

Ik was het zat om zo terug te blikken op (team)coachingsessies, omdat ik me zo gewaar was van mijn verlies aan kracht en impact. Daarom maakte ik ongeveer drie jaar geleden een radicaal besluit dat mijn impact vele malen groter maakte.

Om mijn zweethanden te respecteren en te zien als mijn belangrijkste raadgever. Mijn lichaam weet dingen vaak sneller dan mijn hoofd. Mijn zweethanden zijn het signaal geworden voor: “Mariek, je hebt in de aankomende minuten moed nodig. Je gaat iets spannends doen. Maar het is belangrijk. Let op!”

"Integrity is choosing

courage over comfort."

- Brené Brown

 

Dit is een uitspraak die me dus dagelijks inspireert in mijn werk. Het gaat over verkiezen van “what’s right” en dit stellen bóven plezier, snelheid en gemak. Het gaat voor mij over handelen vanuit de waardes die passen bij mijn rol. Het gaat voor mij over durven te leiden en mogelijk daarbij ook iets verliezen. Het gaat voor mij over écht een verschil maken en daarbij mijn eigen angsten overwinnen. Het gaat voor mij over mildheid voelen en scherpte willen aanbrengen.  

Wanneer is de laatste keer geweest dat jij zweethanden had? Deed jij toen een stap naar voren of naar achteren?

Tijdens het webinar Leiderschap als vak! vertelt Marieke je hier alles over. Het is immers zo’n wezenlijk onderdeel van onze visie op leiderschap. Bij zijn? Reserveer dan snel je digitale stoel!