Blog | Great Place To Work

Bouwen aan een LGBTQIA+ inclusieve werkcultuur | Great Place To Work

Geschreven door Anouk Minnes | 4-8-23 9:25

Pride is meer dan feest. Meer dan die kleurrijke botenparade of mars door de stad. Tijdens pride wordt de (helaas nog steeds noodzakelijke) aandacht gevraagd voor onder andere de rechten van leden van de LGBTQIA+ community. Het is een protest voor progressie. Tijdens Walk Your Talk op 2 juni vroegen wij aandacht voor het belang van een positieve werkcultuur. Eén van de topics was queer at work. Vijf medewerkers deelden hun indrukwekkende verhaal. Uit deze verhalen trokken wij leerlessen, waarmee jouw organisatie kan bijdragen aan een inclusieve en veilige werkomgeving voor iedereen. Deze lessen lees je in deze blog.

Les 1: hoe diversiteit kan bijdragen aan loyaliteit

In de veranderende wereld van vandaag vormt het behouden van medewerkers een voortdurende uitdaging voor organisaties. Je wilt immers niet dat talenten na een geslaagde onboarding binnen korte tijd weer afzwaaien. Deze zogenoemde ‘turn over’ verlaag je door actief te werken aan een inclusieve omgeving op de werkvloer.

Dit heeft, naast meer innovatie, betere besluitvorming en meer betrokkenheid, namelijk ook invloed op de loyaliteit van medewerkers. In een werkomgeving waar mensen zich met elkaar kunnen identificeren, is de mate van saamhorigheid hoger en voelt het veilig om je open te stellen.

“Je wilt op de werkvloer altijd eerlijk en jezelf kunnen zijn. Wanneer je het idee hebt dat je je moet inhouden over wat je wel en niet vertelt over jezelf, creëer je als het ware een muur. Die muur kan uiteindelijk je werk en ervaringen beïnvloeden. En misschien zeg je als werkgever: ‘Iedereen mag zichzelf zijn bij ons!’ Maar zonder collega’s waar jij je in kunt herkennen, stelt iemand zich toch misschien anders op. Of dit nu bewust of onbewust is.’’

Deze les is van Louk, Offline Growth Marketing Manager bij HelloFresh. Louk werkt sinds 2016 bij HelloFresh en is niet van plan snel om zich heen te kijken, omdat hij zich kan identificeren met zijn queer-collega’s en meerderen.

Les 2: het begint bij ‘human based decency’

“Be curious, not judgemental”: een uitspraak van Walt Whitman, maar je kent ‘m misschien beter van de iconische dart-scène uit de serie Ted Lasso. Door dit principe toe te passen – spreken met respect, interesse en een open hart – draag je bij aan een veilige(re) omgeving voor iedereen.

Sta open voor elkaar, wees nieuwsgierig. Het is prima om niet alles te weten. Maar blijf wel leren en communiceer op een respectvolle manier.

“Sta gewoon open voor elkaar. Help elkaar. Durf ons vragen te stellen. We bijten niet, tenzij je daarvan houdt, natuurlijk. Het is oké om niet alles te weten. Het is niet oké om het niet te willen weten.”

Deze les is van Gunther, Communications & Brand Manager bij Hays. Gunther stond jaren geleden als queer-medewerker opeens in een spotlight van schaamte, door ongepaste vragen van één collega tijdens een kantoorfeestje. In een inclusieve werkomgeving moet dit niet kunnen en dient de organisatiecultuur voor iedereen veilig te zijn.

Les 3: ken je privileges

Opgroeien in een ontwikkelingsland als Brazilië geeft je een andere jeugd dan wanneer je opgroeit in Nederland. Net als dat het uitmaakt wie je ouders zijn, in welke vriendengroep je jouw tijd spendeerde en welke klank jouw naam heeft.

Maak je medewerkers ervan bewust dat ook zij bepaalde privileges hebben en welke impact dit kan hebben op de bias binnen een team. Ga in gesprek met mensen met een andere achtergrond en vind uit hoe je solidair kan zijn, bijvoorbeeld door actief op te treden tegen ongepaste opmerkingen. Vanuit een kwetsbare positie kan het namelijk lastig zijn om voor jezelf of een ander te gaan staan.

‘‘Allyship is so important. We can't carry everything on our own. We need people around us to help us drive transformation. Especially those who are more privileged - they have power and influence that can help.’’

Deze les is van Ti, Senior Business Development Consultant bij DEPT®. Hen is non-binair en groeide op in Brazilië, waar hen geconfronteerd werd met onder meer geweld op school en werk. Ti zet zich als mentor in voor jonge queer Brazilianen en is ambassadeur voor Ben & Jerry’s tijdens de grootste trans- en non-binairy mars in Zuid-Amerika.

Les 4: mensen voor mensen

Wanneer je het geluk hebt te mogen spreken van een divers team, zet dan mensen in hun kracht. Laat ze doen waar hun hart een sprongetje van maakt, waar ze méér kunnen betekenen voor hetgeen ze belangrijk vinden. Neem die denkkracht mee tijdens bijvoorbeeld het opstellen of aanscherpen van DEI-programma’s of MVO-beleid. En wanneer collega’s willen spreken in panels of voorlichting willen geven, geef ze hier de ruimte voor. Juist mensen die van nature gemotiveerd zijn zich in te zetten, zullen het verschil kunnen maken.

‘’Ik wil me inzetten voor mijn community. De community waar ik zomaar opeens lid van werd, niet omdat ik daarvoor koos, maar omdat het opeens zo was. Ik wil me inzetten voor nieuwkomers die gevlucht zijn vanwege het feit dat ook zij een letter bleken te zijn. Dat zij zich ergens zichzelf kunnen gaan voelen.’’

Deze les is van Anne, Happiness Officer bij Bizzomate. Anne werd op haar 45e opeens ‘een letter’ en is trotse partner van Anouk. Bij Bizzomate kan zij als mens zichzelf zijn. Net als haar andere collega’s.

Les 5: werk is meer dan werk

Gemiddeld werken we in Nederland 32,2 uur per week. Hiervan spenderen we een groot gedeelte op kantoor. En juist die omgeving kan zo veel meer zijn dan enkel een plek om praktisch of creatief vaardig te zijn.

Door het creëren van een veilige organisatiecultuur durven mensen te zijn wie ze zijn, maar bovenal geeft dit de mogelijkheid buiten de bekende paden te wanen. Dingen te ontdekken van zichzelf, puzzelstukjes op de juiste plek te leggen. Dit zou je kunnen zien als de kers op de taart wat betreft cultuur en bevorder je door actief te bouwen aan dit onderwerp.

“Werk was bij mij de plek waar ik iets ontzettend persoonlijks en privé over mijzelf ontdekte. Wat gebeurde, was dat ik uitvond dat die collega bij mijn vorige baan mij op een andere manier intrigeerde. Ik sprak hier meer met collega’s over dan met mijn beste vrienden of familie. Die collega’s moedigden mij aan om mijn hart te volgen. Omdat zij zich distantieerden van het leven wat ik had opgebouwd thuis, mij zagen voor de Eva die ik was. Ik kon mijn verliefdheid op de zus van mijn oud-collega toelaten, die haar persoonlijke belang opzij kon zetten voor iets belangrijks: ons geluk.”

Deze les is van Eva, Customer Success Manager bij Great Place To Work. Eva kwam op de werkvloer tot de conclusie dat zij (ook) op vrouwen valt. Haar intrinsieke motivatie om mensen en organisaties te helpen groeien, maakt haar een spokesperson voor de queer-community.