Is de toekomst van werk volledig remote?
René: "Nee, er zit veel kracht in de verbinding van mensen en bij elkaar komen zorgt voor een gewenste leercurve in de organisatie. Door volledig remote te werken kun je niet alle elementen invullen. Daarnaast is het afhankelijk van de functie van de medewerker en zijn we sociale wezens, het sociale component geeft ons energie. Een hybride vorm van werken is iets wat ik zeker voor me zou zien."
Tom: "Ja, ik denk het wel. We hebben inderdaad behoefte aan sociaal contact, maar op een remote werklocatie kun je op andere manieren invulling geven aan de sociale behoefte, bijvoorbeeld door middel van een gedeelde co-workspace."
René: "Als de functie het toelaat en er genoeg mogelijkheden zijn om invulling te geven aan sociaal contact, dan is er misschien nog wel een andere vraag: heeft de organisatie die sociale cohesie nodig? Misschien zijn er organisaties waar de online sociale cohesie voldoende is, omdat het type werk het toelaat. Dan zou ik het met je eens kunnen zijn. Maar het blijft natuurlijk lastig om vervolgens te controleren of iedereen onderdeel is van een sociaal netwerk."
Is remote werken voor iedereen?
René: "Nee, ik denk dat het bepaalde eigenschappen vraagt van een medewerker om remote te kunnen werken. Ten eerste moet je in staat zijn om op afstand een goede invulling te geven aan je werk. Ten tweede ben je op jezelf aangewezen en vraagt het van iemand om actief een omgeving te creëren die de sociale behoefte vervult."
Tom: "Dat ben ik met je eens. Het vereist een bepaalde mate van verantwoordelijkheid over je werk en de samenwerking op afstand met collega’s. De nieuwe context dwingt je tot een andere manier van werken en daar moet je mee om kunnen gaan."
Waren er vooraf zorgen?
René: "Nee, we hebben bij Great Place To Work al wat ervaring met remote werken. In het begin heb ik wel wat vragen gehad, zoals: hoe verhoudt het zich tot het team? Wordt het een non-stop ding dat iedereen aan het doen is? En wat betekent het voor onze cultuur? Het enige waar ik me bewust van was, is jouw rol binnen de organisatie en hoe je die online blijft vervullen. Daarbij is het ook goed om te kijken wat er gebeurt, als jij er even niet bent."
Wat is er nodig om remote werken te laten slagen?
René: "Om remote werken te laten slagen, moet je met elkaar een doel stellen. Waarvoor doe je het? Op basis van dat doel kun je bepalen wanneer het succesvol is. Remote werken kan bijvoorbeeld succesvol zijn als het de medewerker energie en plezier geeft. Hoe gaan we dat dan met elkaar regelen en ervoor zorgen dat het blijft lopen? Op de lange termijn kom je ook uit bij de vraag: wat heeft de organisatie nodig? Denk aan een werknemer die gedurende een langere periode remote werken een keer terugkomt naar kantoor om fysiek aanwezig te zijn bij bijvoorbeeld een kwartaalmeeting."
Is remote werken een mogelijkheid tot zelfontwikkeling of eerder een beloning?
René: "Beide. Je zou het een arbeidsvoorwaarde kunnen noemen, maar je kunt ook zeggen: dit is hoe we het werk doen. Dan is het dus geen voorwaarde, maar een gegeven dat je het zo doet. Ik kan me voorstellen dat het voor sommige medewerkers een gevoel van erkenning geeft."
Wat is de optimale tijdsduur dat een medewerker remote werkt?
René: "Dat hangt heel erg af van wie het is en wat de rol van die medewerker is. Dat komt ook deels voort uit het gesprek dat je van tevoren met elkaar hebt. Als ik terugblik op jouw periode in Barcelona, dan denk ik dat een live contactmoment ergens halverwege goed was geweest. Ook denk ik dat het jou weer nieuwe energie heeft gegeven en dat opnieuw weggaan voor jou weer een extra dimensie heeft gekregen. Hoe denk jij daarover?"
Tom: "Ja, dat herken ik. Van tevoren heb ik drie dingen bepaald die ik wilde onderzoeken voor mezelf en hier heb ik van tevoren bewust over nagedacht. Het was erg waardevol geweest om dat van tevoren met elkaar te delen, dan halen we er allebei nog meer waarde uit."
René: "Ja, en vooral wederzijdse doelstellingen neerzetten voegt aan de algehele ervaring meer waarde toe, denk ik."
Wat zijn de positieve en negatieve effecten van remote werken?
René: "Een positief effect komt voort uit de afstand die jij hebt genomen. Hierdoor kun je meer dingen spiegelen, waardoor ik ook meer getriggerd en geïnspireerd wordt. Vanaf een afstand deel jij jouw kijk op de werkwijze en processen, die ik zelf wat moeilijker kan zien, omdat ik er zelf middenin zit. Een negatief effect is dat het minder makkelijk is om spontaan met elkaar te sparren of te reflecteren op de processen die lopen. Veel mensen komen bij je om even te sparren, dat gebeurt online op een georganiseerde manier nog wel, maar die zijn niet gelijk aan de spontane momenten op kantoor."
Tom: "Ik merk dat remote werken goed is voor mijn productiviteit. Vooral de effectiviteit en het bewustzijn van de dingen die ik doe, is beter. Ook merk ik dat mijn werk-privé balans beter is. Daarnaast vond ik het de eerste maand fijn om niet alles mee te krijgen, maar tijdens de tweede maand merkte ik dat ik dingen had gemist."
Tips om remote werken te laten slagen
Ga jij of een van je medewerkers op afstand werken? Hieronder geven we je een paar tips om dit te laten slagen:
-
Stel vooraf met je leidinggevende een concreet doel vast. Zo kun je achteraf beoordelen of remote werken een succes was.
-
Blijf bereikbaar. Op die manier kun je met je team blijven overleggen en in verbinding blijven, ondanks de fysieke afstand.
-
Overweeg een live contactmoment, bijvoorbeeld ergens halverwege je remote werken-ervaring. Dit helpt je om weer te aarden bij je organisatie en je collega’s.
-
Bepaal van tevoren hoe je invulling gaat geven aan je sociale behoefte. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een buitenlandse vestiging van je huidige organisatie, of je aansluiten bij een organisatie die co-workplaces regelt voor verschillende mensen. Zorg er in elk geval voor dat je niet een paar maanden helemaal alleen aan het werk bent.
In samenwerking met Sweet Spot Abroad
Deze blog is geschreven in samenwerking met Sweet Spot Abroad. Deze organisatie maakt het mogelijk voor professionals om remote te werken, ontwikkelen en leven in Barcelona of Kaapstad.