Medewerkersonderzoek
Weet jij wat er écht speelt op de werkvloer? Wil je niet langer afgaan op je onderbuikgevoel, maar aan de slag met betrouwbare data?
De Trust Index™ is ons medewerkersonderzoek dat vertrouwen, trots en plezier meet in jouw organisatie. Plan direct een kennismaking of download de gratis whitepaper over de Trust Index.
+30 jaar ervaring
Al meer dan 30 jaar weten we dat vertrouwen de basis is van goed werkgeverschap en dat de Trust Index altijd en overal relevant is.
+60 landen
Met kantoren in +60 landen wereldwijd kun je als internationale organisatie in meerdere landen meedoen én erkend worden als goede werkgever.
+300 organisaties
Jaarlijks doen in Nederland +300 organisaties mee aan de Trust Index. Hierdoor heb je voldoende benchmark mogelijkheden.
Dit maakt ons medewerkersonderzoek uniek
Vertrouwelijk
Je kunt erop vertrouwen dat we zorgvuldig omgaan met de gegevens van jouw medewerkers.
Universeel toepasbaar
De Trust Index meet universele waarden. Daarom kan het in elke organisatie worden uitgevoerd, ongeacht grootte of branche.
Krijg erkenning
Laat zien dat je een goede werkgever bent. Ons certificaat is 100% gebaseerd op feedback van jouw medewerkers.
Internationaal meten
Als internationale organisatie kun je in 60 landen meedoen en in elk land erkend worden als goede werkgever.
Benchmarks
Leg jouw resultaten naast die van vergelijkbare organisaties om jouw resultaten in perspectief te plaatsen.
Voeg eigen vragen toe
Voeg eigen vragen toe, zodat het onderzoek nog beter past bij jouw organisatie.
Zo werkt het
Gratis whitepaper
Ontdek wat de Trust Index kan opleveren voor jouw organisatie en bekijk voorbeeldstellingen.
Download de whitepaperSluit je aan bij +10.000 organisaties wereldwijd
Makkelijk en snel inzicht in wat er speelt
Na afloop van het onderzoek kun je de resultaten inzien en analyseren in Emprising. In de video hiernaast legt Tom uit hoe dit online dataplatform werkt.
Veelgestelde vragen
Een medewerkersonderzoek is een middel om inzicht te krijgen in wat er speelt op de werkvloer. Het vertelt je hoe jouw medewerkers hun werk en de organisatie als geheel ervaren. Zo’n onderzoek bestaat uit vragen of stellingen over verschillende thema’s die spelen op de werkvloer, zoals arbeidsvoorwaarden, beloning, communicatie, leiderschap, ontwikkelingsmogelijkheden, werkdruk en werkomgeving.
Een medewerkersonderzoek geeft antwoord op vragen als:
-
Wat doen we goed?
-
Wat kan beter?
-
Zijn er dingen die we over het hoofd zien?
Op basis van de resultaten van het onderzoek ga je gericht aan de slag met verbeterpunten, om de werkomgeving en werkbeleving van je medewerkers te verbeteren. Dit draagt weer bij aan het succes van jouw organisatie.
Er zijn veel verschillende medewerkersonderzoeken op de markt. Hoewel de vragen of stellingen vaak anders zijn, is er meestal wel sprake van overlap in de onderwerpen die aan bod komen. Soms is het mogelijk om zelf te bepalen welke onderwerpen je wel en niet laat terugkomen in het onderzoek, zodat het aansluit bij thema’s die spelen in jouw organisatie.
De Trust Index bestaat uit 60 stellingen over 5 thema's:
-
Geloofwaardigheid. Dit gaat over communicatie, verwachtingsmanagement, visie, integriteit en voorbeeldgedrag.
-
Respect. Dit gaat over (persoonlijke) ontwikkeling, waardering, betrokken worden bij besluiten, psychologische veiligheid en werk-privé balans.
-
Eerlijkheid. Dit gaat over eerlijke beloning, winstdeling en promotie, de afwezigheid van discriminatie en de kans om je uit te spreken bij misstanden.
-
Trots. Dit gaat over betekenisvol werk, teamgevoel, een maatschappelijke bijdrage leveren en klantgerichtheid.
-
Kameraadschap. Dit gaat over jezelf kunnen zijn, speciale gelegenheden vieren, een leuke werkplek, onboarding en samenwerken met collega's.
Naast de 60 stellingen, bestaat de Trust Index uit 2 open vragen, 5 demografische vragen en 3 meerkeuzevragen. Deze vragenlijst is gebaseerd op universele waarden en daarom in elk land en in elke organisatie, ongeacht grootte of branche, hetzelfde.
Het is ook mogelijk om eigen vragen toe te voegen aan de Trust Index. Eigen vragen komen nooit in de plaats van andere vragen, maar zijn een aanvulling op de Trust Index.
Medewerkersonderzoek en medewerkerstevredenheidsonderzoek (afgekort: MTO) zijn twee termen die door elkaar worden gebruikt, maar het zijn wel degelijk twee verschillende dingen.
Een MTO meet tevredenheid onder medewerkers, terwijl een medewerkersonderzoek een volledig beeld geeft van de cultuur in een organisatie en hoe medewerkers dit ervaren. Tegenwoordig hoor je ook andere termen voorbij komen, zoals ‘werkbelevingsonderzoek’ en ‘medewerkersbetrokkenheidsonderzoek’.
Als je het ons vraagt, dan is de term ‘medewerkerstevredenheidsonderzoek’ achterhaald. Want om als organisatie succesvol te zijn, heb je méér nodig dan alleen tevreden medewerkers.
Er is natuurlijk niets mis met tevreden medewerkers. Maar er is een groot verschil tussen een tevreden medewerker en een bevlogen medewerker die zijn of haar volle potentieel kan en wil inzetten. In het laatste geval zijn medewerkers namelijk meer betrokken, proactiever en creatiever. Dit draagt weer bij aan innovatie en groei in een organisatie.
Nee, een medewerkersonderzoek is niet verplicht.
Maar volgens de Arbowet moet een werkgever wel beleid voeren om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of (als dat niet kan) te beperken. Met psychosociale arbeidsbelasting wordt volgens dezelfde wet bedoeld: factoren die direct of indirect werkstress veroorzaken. Denk hierbij aan seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk.
Alleen beleid is niet genoeg. Volgens de Arbowet moet er ook een plan van aanpak zijn met maatregelen om werkstress te voorkomen.
Ongewenst gedrag (zoals pesten) speelt zich vaak af onder de oppervlakte, waardoor je er als organisatie geen zicht op hebt. Een medewerkersonderzoek is een betrouwbaar hulpmiddel om dit in kaart te brengen. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek kun je concrete verbeterpunten bepalen, die je kunt vastleggen in een plan van aanpak.
Veel organisaties schakelen een onafhankelijk onderzoeksbureau in om een medewerkersonderzoek uit te laten voeren. Het prijskaartje van een medewerkersonderzoek hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van jouw organisatie en de partij waar je mee in zee gaat.
Bedenk dat een medewerkersonderzoek niet alleen maar kosten met zich meebrengt, maar juist kan leiden tot kostenbesparingen en betere organisatieresultaten. Zie een medewerkersonderzoek dus niet als een kostenpost, maar als een investering in het succes van jouw organisatie.
Wil je weten wat jij kunt besparen op verzuimkosten als je investeert in je medewerkers? Bereken direct jouw kostenbesparing in onze calculator.
Laten we kennismaken!
Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Plan dan een kennismaking met een van onze experts.
-
Een kennismaking duurt 30-45 minuten
-
Geheel vrijblijvend: je zit nergens aan vast
-
Maak zelf een afspraak op een moment dat voor jou goed uitkomt